Ikzelf was altijd een enorme zeikerd als het ging om de houdbaarheid van eten. Ik stond te twijfelen bij elk vlekje of verkleuring: kan ik dit nog eten? Maar elke dag leer ik bij en gooi ik steeds minder weg. Daarom wil ik vandaag wat tijd nemen om je te helpen beter te herkennen wat nog prima te eten is. Vandaag gaan we het hebben over mijn grote vriend: broccoli. Wat een heerlijke, en vooral supergezonde, groente is dat toch.
Gezonde, lieve broccoli
Deze groene held is om talloze redenen ontzettend gezond. Met slechts 29 kcal per 100 gram is het een ideale bron van vezels, vitamines, en mineralen zoals vitamine C, ijzer, foliumzuur, calcium, en magnesium. Lekker en gezond, wat wil je nog meer?
Gele plekken op broccoli
Veel mensen schrikken als hun eten er anders uitziet dan verwacht. Broccoli kan bijvoorbeeld geel worden, soms al in de winkel. Het zou je verbazen hoeveel mensen die broccoli meteen weggooien, uit angst dat het niet meer goed is. Maar wat als ik je vertel dat die gele kleur niets meer is dan de broccoli die begint te bloeien? Ja, dat klopt!
Broccoli met gele plekken is nog prima te eten. Even goed schoonmaken, en als de gele knopjes je storen, kun je ze er gewoon afspoelen. De smaak kan iets bitterder zijn, maar dat los ik op door het te verwerken in een ovenschotel of roerbakgerecht met fijne kruiden. Gooi het niet weg, maar maak er wat lekkers van!
Broccoli bewaren
Wil je je broccoli zo lang mogelijk vers houden? Dan heb ik hier een tip voor je. Broccoli blijft het lekkerst als je het in de koelkast bewaart, waar het tot wel zeven dagen goed blijft. Wikkel het in vershoudfolie om uitdroging te voorkomen. Heb je te veel gekocht? Geen probleem! Broccoli kun je uitstekend invriezen. Kook (blancheer) het even kort, een minuutje of twee, en het blijft maandenlang goed.
Dus de volgende keer dat je gele broccoli ziet, bedenk dan dat je het gewoon kunt eten. Minder verspilling, meer genieten!